Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2000.01.07

Reisebrev 07.01.2009

Nå har vi sagt farvel til Thailand og til mange seilere som vi ikke treffer igjen på en stund. Litt rart og vemodig å reise fra Thailand og de rolige forhold vi er vant til nå og å gi seg i kast med storhavet igjen. Thailand er et naturlig sted hvor seileres veivalg skilles. Mange velger den lange reisen rundt Afrika, mens andre velger å gå gjennom Rødehavet til Middelhavet. De som har litt dårlig tid velger nok helst den turen til tross for piratproblemene i Somalia. Rundt Afrika må en regne med minst 2 år ekstra. Andre velger å ta noen sesonger ekstra i Malaysia og Thailand.

Mange velger en form for samseiling i de mest utsatte stedene. Det gjør også vi. Vi har meldt oss på Vasco da Gama Rally som går fra Choshin i India til Tyrkia. Vi vet om 16 båter som skal være med og vi skal gå i konvoi på det verste strekket. Blir nok litt spennende dette.

Vi lå i Patong nyttårshelga fordi det var mest gunstig med de siste matinnkjøp før avreise. Patong er et skikkelig "håldigang " turiststed. Tror de fleste turister kommer fra de nordiske landene. Her finnes tilbud for enhver smak.
Selv om turiststrømmen har avtatt betraktelig så var skikkelig liv og røre på nyttårsaften, og fyrverkeriet var noe av det mest spektakulære vi har sett. Hele bukta var et stort fyrverkeri. De skjøt også ut noen ballonger som brenner med stearin/parafin. De holder seg brennende i lufta lenge. Noen brenner fortsatt når de faller ned og det er ikke noe hyggelig å få en slik på dekk. Det var vel mellom 70 og 100 båter for anker på nyttårsaften. Vi satt vakt lenge utover natta for å passe på. Ellers var det en rolig nyttårsaften for oss, men vi bevilget oss noen sprudlene dråper da vi gikk inn i det nye året.

Lørdag 3. januar startet vi på det lange strekket over Det Indiske hav mot India. Gammel overtro sier at man ikke skal starte en seilas på fredager så da så. Det blir spennende hva dette byr på av vær og vind. Alle pilotbøker sier det skal være stabil nord øst monsun.

Vi har heist vårt nye storseil som ble laget hos Tasker Sail i Phuket. Det er visst et av de største seilloft i verden og holdt for å være bra. Det er heller ikke tvil om at de lager bra seil, men kvalitetskontrollen er ikke alltid til stede. Vårt seil måtte de sy to ganger. De hadde vårt gamle å se etter men alikevel ble det nye 45 cm for kort i forliket og for langt i akterliket. Etter en del parlamenteringer og drosjeturer måtte de sy et nytt seil. Det ble veldig bra.

Nå er vi på 4. døgnet på Det Indiska Oceanet, som svenskene sier. Første natta var det skikkelig rock`n roll. Lite vind men mye strømsjø så vi rulla noe infernalsk. Skipperinnen ble kvalm og uvel og det ble lite søvn. Slik er det alltid første natta på lange strekk. Ellers har det vært skiftende med kjempeseiling og fint vær, men innimellom kommer squals som kan sette opp mye vind i forkant av kraftige regnskyll.

Men til tross for mye jobb og slit med å reve seil inn og ut og spri seil først den ene veien og så den andre veien på grunn av vindkantringer og varierende styrke, synes vi at vi har det bra når vi kan sitte i cocpiten med en bedre middag og til og med litt rødvin til, og se på oppvisning i akrobatikk av en flokk delfiner og en måne som er stigende.

Vindene har vært svake slik at motoren må til pers ofte. Vi har radiokontakt med andre båter to ganger om dagen. Det er fortsatt mange døgn igjen så forholden kan forandre seg. Vi får håpe det beste.

Håper alt er bra der hjemme og det ville glede oss om noen skulle ta mot tilseg og svare på våre reisebrev, men husk..... Ingen vedlegg kommer gjennom på denne e-mail adressen.


Hilsen Marit og Nils Johan