Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2007.11.21

Reisebrev fra Singapore - Malaysia. 21. november 2007

Siste strekket fra Indonesia til Singapore ble preget av mye tordenvær og med kraftige regnskyll. Lynene slo i sjøen rundt omkring og det knitret i stag og vant. Det var nifst, men hittil har vi ikke hatt noen uhell. Vi kjenner et par båter som har hatt lynnedslag og fått all elektronikken ombord ødelagt. For å komme inn til Singapore må skipsleden krysses og det kan være en nervepirrende seanse. Her går skipstrafikken i begge retninger hele tiden og de store skipene der skrubber ikke for små seilbåter. Vi hadde ikke noen ubehagelige situasjoner, men måtte vike unna noen ganger for å unngå å bli påkjørt.Slik er reglene.

Det var en stor overgang å komme til Singapore fra Indonesia. Singapore er en velsmurt og velorganisert stat hvor alt finnes. Hele øya er en stor by. 4,5 mill innbyggere. Her må man bygge i høyden for å få plass og det er da også mange skyskrapere her.

Her er det ikke fritt fram å kjøpe seg bil, men det må søkes om lisens. Kollektivtrafikken er veldig godt utbygget og fungerer effektiv. Det er også billig å ta drosje. Fra Raffles marina hvor vi lå med båten, var det gratis shuttelbuss til nærmeste tog/buss stasjon. Singapore er ikke noe direkte billig sted, men elektronik, fotokameraer, mobiltelefoner og briller er billig og sikkert også andre ting. En optisk forretning i Orcade Roade heter Oslo Optik. Her hang bilde av Gro Harlem Brundtland fra da hun kjøpte seg briller der. Ellers hadde vi inntrykk av at alle nordmenn med tilreisende venner etc. var faste kunder der. Prisen er en tredjedel i forhold til det vi er vant til hjemme. Topp kvalitet og sevice.

Singapore er en trygg by å ferdes i. Det blir slått hardt ned på de som prøver seg på kriminalitet også de som tagger og griser til. Renere by finnes ikke. Tyggegummi er forbudt å ha med inn i landet og skulle du allikevel gjøre det og kanskje spytte den ut på gata.... blir det oppdaget ville du få en klekkelig bot. Tyggegummiklyser finnes overhodet ikke.

I Singapore bor det faktisk en ganske stor koloni nordmenn som jobber for diverse norske firmaer og i shipping. Her er også norsk sjømannskirke.

Her har også IKEA slått seg til og vi dro dit og kjøpte sild, knekkebrød og svensk aquavit. Svenske kjøttbullar med lingonsylt smakte også godt etter 3 måneder med asiamat.

Før seilflåten dro videre til Malaysia var det stor gallamiddag i Raffles marina og gaveoverrekkelser. Singapore er et sted hvor mange båter skiller lag. Noen har det som base og tar reiser derfra eller reiser hjem. Andre drar østover og andre som vi fortsetter til Malaysia og Thailand, men flåten har minket i antall.

Singapore ligger bare en og en halv grad nord for ekvator og varmen og fuktigheten her begynte etterhvert å bli ganske heftig. Marinaen hadde et flott badeanlegg som ble flittig brukt.

I slutten av oktober fikk vi besøk av Wictor fra Ringebu som hadde tatt sjansen på å bli med gjennom det beryktede Malakkastredet. Det ble rene julekvelden da han kom med aviser, norske blader og ikke minst rakefisk og aquavit.

Malakkastredet har blitt litt beryktet for de det har forekommet piratvirksomhet der og det skjer vel fortsatt, men vi har forstått at det først og fremst er større båter som er utsatt. Vi valgte å ta dagseilinger særlig på grunn av alle fiskerne og fiskeredskapene som står ute. Vi ble ikke plaget av hverken pirater eller fiskere, men derimot fikk vi skikkelig motvind som vi absolutt ikke hadde regnet med. Det var mot normalt. Det var deilig å komme i havn i Port Dicson som var første stoppet i Malaysia. Vi er nå med på en fortsettelse av Sail Indonesia Rally som heter Darwin - Bali- Langkavi og det startet i Raffles marina og slutter på Langkavi med fire stopp underveis.

Fra Langkawi drar vi på en 14 dagers tur til Vietnam sammen med Anne Marie, Wictor, Liv og Knut.

God skitur!

Hilsen

Marit og Nils Johan