Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2007.10.13

Reisebrev fra Ekvator. 13. oktober 2007

Hei!

Vi nærmer oss Ekvator for andre gang på denne jorden-rundt-seilasen, har bare 37 n.mil igjen og krysser streken ca kl 22:20 lokal tid som er 5 timer før dere der hjemme. Vi regner med at Kong Neptun kommer innom for å få et glass champagne. Vi er forberedt og hvis ikke vi ser ham blir det tømt et glass champagne i havet for å sikre oss god vind resten av seilasen hjemover. Dett er gammel overtro. Sist vi krysset linjen var underveis til Galapagos i april 2006. Vi gjorde samme operasjonen da også og vind har vi hatt etter det; kanskje mere enn vi hadde håpet på noen ganger.

Nå har vi imidlertid ingen vind her i Sør-Chinahavet og håper at kong Neptun tar seg sammen og ordner med vind til natta.

Vi regner med å komme til Singapore i overmorgen. Vi ser frem til å komme inn til Republikk of Singapore Yacht Club med alle fasiliteter. Vi har ikke ligget i marina siden Darwin. Marit gleder seg til å bruke vann uhemmet og å boltre seg i Swimmingpoolen. Både båt og mannskap trenger nå rengjøring og endel vedlikehold. Singapore er nok stedet for å rehabilitere etter relativt kummerlige, men interssante ankringshavner og opplevelser i Indonesia.

Vi sjekket ut på øya Belitung.... Det var en prosess som tok sine 9 1/2 time. Det er et enormt byråkrati og så er det vel så som så med moderne hjelpemidler også, en Royal skrivemaskin fra 1920-åra og en-fingertuch fra brukeren. Det vi ventet lengst på var at havnemesteren skulle bli ferdig med sin 5. og siste bønn for dagen i sin moskè. Han måtte skrive sin signstur på utsjekkingspapirene. Effekivitet er et ukjent begrep her.

Det som var litt positivt var å invitere disse folkene på lunsj. Det ble billigt på grunn av ramadhan. Mennene hverken spiser eller drikker mellom 04:30 0g 18:00. Kvinnene er unntatt når de ammer, er gravide eller menstruerer. En av offiserene var kvinne og hun spiste med oss fordi hun menstruerte.... Nå er det like før ramadhan er slutt og da blir det visst en heidundrende fest på gang. Da stenger alt. Fra alle øyene omkring kommer båtene inn til Tanjung Pandan og hamstrer varer og godsaker for den store festen når ramhadan er over. Det er visst også det muslimske nyttår 12. - 14. oktober har vi blitt fortalt. Vi ville sjekke ut før dette lurvelevenet startet slik at vi kunne komme oss avgårde. Har ikke så stort behov for å være med på den festen selv om det nok kunne vært interesant.

I natt så vi ikke en eneste fiskebåt ute på havet. Tidligere har vi kjørt slalom mellom alle mer eller mindre belyste utriggerbåter på natta. Dette har sammenheng mad at ramadhan er slutt og alle fiskerne feirer det i flere dager. En lettelse for oss som seiler på natta.

Neste reisebrev blir fra Singapore.

Hilsen

Marit og Nils Johan