Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2007.09.28

Reisebrev fra Bali. 28.sept. 2007

Hei, hei!

Vi har nå forlatt Lovina Beach på Bali og er underveis til Karimunjava ei lita øygruppe i Java Sea.

På nordsiden av Bali er det ikke så turistinfiserft som på sørsiden. Hyggelige mennesker som gjerne ser at vi kjøper deres håndtverksaker. De er svært hjelpsomme og vår supporter, Adam, er en utrolig hyggelig kar. Han har transportert disel, her kalt solar, øl, vann etc. til der vi ligger ankret i sin lille utriggerkano. Han er muslim imotsetning til de fleste på Bali som er hinduer. Muslimene innvandret Java på 1800 tallet og dermed flyttet hinduene til Bali. 85-90% av de 3.5 millioner innbyggerne på Bali er hinduer, men her som på Sulavesi lever de i beste fellesskap med andre religioner. Bali har en areal omtrent som Oppland fylke og har flelltopper oppi over 3000m med flere av Indonesias 129 aktive vulkaner. Indonesia består av 17208 øyer så det kan ikke være enkelt å styre dette riket.

Adam er gift og har et handikappet barn på 2,5 år. Sannsynlig en hjerneskade fra fødselen. I går kom han ut i sin utriggerkano for å vise frem sin familie. Kona var gravid og om 3 mnd skal en ny indonesier komme til verden. Sønnen på 2,5 år er stadig på sykehuset for terapi. det er føttene som ikke fungerer. Her er det ikke gratis helsevesen så han må betale for hver gang de besøker sykehuset. Vi har sammen med mange andre seilere bidratt til at han har fått ekstra penger for å kunne betale på sykehuset. Vanligvis er han fisker, men mens alle seilbåtene har ligget i Lovina har han hatt langt bedre inntekt enn fiskeriet ved å transportere diesel etc. til båtene.

Nå er det ramadan og spetakklet fra moskeène lyder nesten døgnet rundt.

Mens vi var på Bali benyttet vi muligheten til å fly en tur til sentral Java og byen Yogyakarta, for å beskue buddhisttempelet Borobudur som er på UNESCO`s liste over underverker som må bevares. Tempelet ble bygget mellom år 750 og 840 og er det største buddhist-tempelet utenfor India. det antas at ca 4 millioner steinblokker eller 55.000 m3 ble fraktet fra fjellene noen km unna til denne høyden som tempelet ligger på.

Befollkningen i området flytter da imidlertid østover på Java og tempelet ble overgrodd og for en stor del ødelagt, men på slutten av 1800 tallet ble det gjenoppdaget av Sir Stamford Raffles og restaureringen ble satt igang noe senere. Mange har forsynt seg av stein og Buddhafigurer så det er fortsatt manglende hoder, armer og bein på mange figurer. Et utrolig byggverk som i likhet med pyramidene i Egypt og MachuPichu i Peru er benevnt som et av verdens undrverker.

I næheten er det et enormt Hindu tempel med mange tempeler rundt. Det sies at det var 240 mindre templer rundt hovedtempelet, men mange ligger i ruiner etter gjentatte jordskjelv. Siste jordskjelvet var i 2006 og mye ble da igjen ødelagt, men nå er restaureringen igang igjen.

I Yogyakarta fikk vi også en omvisning på Sultanens palass. Sultanen er her en slags fylkesmann og har en del makt, men er ikke valgt av folket; en slags konge fra et distrikt på Java i den indonesiske regjeringen. Sultanens familie bor i palasset med sine tjenere og totalt er det over 100 personer innenfor den private del av palasset. Sultanen har bare èn kone og har 4 døtre; dermed er det hans yngre bror som overtar når Sultanen dør. Det må være en sønn eller bror som overtar; ikke jenter, må vite.

Vi har hatt et utolig flott opphold på Bali og ingen har vært engstelig for nye bomber, men befolkningen er skikkelig forbannet på disse 3 ekstreme bombemennene som nå skal skytes etter at Høyesterett har avvist benådning. Håper det ikke skaper ny terror. Øya er for vakker og interssant til at folk ikke skal kunne ferdes her i fred og fordragelighet.

Hilsen

Marit og Nils Johan