Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2007.09.13

Reisebrev fra Sulavesi, 13.09.2007

Hei igjen!

Vi seiler nå fra Sulavesi og vi føler litt vemodighet fordi vi kunne gjerne ha blitt her lenge.

Litt mere om Tana Toraja: Vi fikk også oppleve å se alle gravene som var plassert i bergvegger. De døde ble plassert i uthugde huler i fjellveggen og iført sin beste stas. Dette er det mere slutt på nå til dags fordi disse garvene ble plyndret for verdisaker.

Babygraver var vi også vitne til. De ble plassert i uthuggde rom i stammen på store brødfrukttre. Barnedødligheten er naturligvis stor ettersom det er langt og kronglet å komme til sykehus. Barn under et år ble begravet i disse store trestammene og foreldre og familie oppholdt seg under treet inntil første løv falt mot bakken. Det var et tegn på at barnets sjel var kommet til paradis. Dermed ble det danset og sunget omkring treet og etterpå var det stor fest med det beste familien kunne oppvarte med for venner og naboer. Selv om befolkningen her er kristne er masse overtro fortsatt absolutt tilstede.

Vi sitter igjen med et utrolig flott bilde av Sulavesi med mange gode minner og ser for oss alle smilende hyggelige mennesker; unge som gamle, muslimer eller kristne....og vi glemmer aldri bønneropene fra de mange moskeèrs minareter som vekte oss kl 04:30 hver dag og holdt det gående 5 ganger daglig...èn gang for hver bokstav i ISLAM.

Neste stopp er Lombok vest for Flores, to døgns seilas.

Hilsen

Marit og Nils Johan