Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2006.12.07

Julebrev fra " down under".

Scarborough 07.12.06

Takk for alle gratulasjoner på bursdagen.

Vi har nå vært et par uker i Scarborough hvor båten skal få "hvile" noen måneder. "Checkmate" trenger også litt puss og stell etter å ha tilbakelagt godt over halve jorda rundt. Det er en fin, moderne marina vi ligger i og det beste er at like i nærheten er det en fantastisk fiskebutikk med all slags sjømat å få kjøpt til fornuftige priser. På Yachtklubben er det en ypperlig restaurant og en hyggelig bar. Det tar bare ca 40 min. med buss og tog til Brisbane som er en storby med bortimot 2 millioner innbyggere. Tar en med en del av omlandet tilsvarer det nesten hele Norges befolkning.

Queensland regionen strekker seg fra like sør for Brisbane opp til Cape York og Torres Strait; ca 2500 km eller som Norge på langs. Australia er et enormt land eller heller et kontinent.

Værmessig er det ikke mye som minner om at det snart er jul her, men i butikkene er det nisser, kunstige juletrær og alle slags lokkemidler for å få folk til å handle.

Dagtemperaturen ligger på mellom 25 og 30 grader så vi fryser ikke. Det blir varmere ut i januar-februar sier de lokale her, så da får vi nok svette litt. Om natta er det kjølig så det er behagelig. Det blir tidlig lyst om morgenen. Sola er høyt på himmelen kl. 06.00 om morgenen, men mørkt igjen kl 19:00 om kvelden. Det er litt forskjellig fra hjemme på denne tiden hvor det jo er mørkt nesten hele dagen. Derfor venter vi med å reise hjem til det blir lysere tider. Vi reiser hjem 19. februar og skal tilbake 17.april. Før det skal vi farte litt her i Australia. Som nevnt tidligere skal vi på nyttårskonsert i Sydney Operahouse. Det blir litt spennende og forhåpentligvis får vi med oss rakettutskytingen fra Sydney Bridge som visstnok fyller 75 år i år, men vi blir nok ikke alene der. Det var veldig vanskelig å få husrom i denne tiden, men det lyktes da til slutt. I tillegg til at det er svært populært å være i Sydney i jul og nyttår, går det også en stor cricket turnering. Cricket er den store nasjonalsporten her. Vi skjønner ikke bæra av dette spillet og ikke skjønner vi hva som er så fantastisk med dette. Spillerne i toppdivisjonen er like søkkrike som fotballspillerne i England. Vinner de en Commonveldt turnering er de kjempehelter.

Fra Sydney reiser vi til Melbourne og besøker Emily, vår utvekslingsstudent fra 1986/87. Vi blir der noen dager før vi drar til Tasmania. Leier en campingbil der.

Vi har også planer om en tripptur til New Zealand for å besøke vår utvekslingsstudent Amelia. Det blir vel kanskje i slutten av januar.

Ellers så virker det som det er bra levestandard her. Bra boliger, fine veier og godt utvalg i all slags mat. Og tenk at bensinprisen er bare halvparten av hva den er hjemme, og her er det ingen oljeproduksjon!!!!! Forstå det den som kan!! Det er også godt tilrettelagt for uteaktiviteter.

Mange parkområder med turstier og det er satt opp griller og sitteplasser som folk kan bruke. Det er ryddig og pent her. Utrolig ryddig. Ikke søppel som flyter og parkene er virkelig flotte og velfriserte...I boligstrøkene er det likedan.

Trafikken er avslappet og bilprisene er så lave at en nordmann må virkelig gni seg i øynene for å se om og om igjen på prislappene.

En avansert sportsutgave av SAAB 93 koster 39.000.- AUS $ som er godt under 200.000.- Nok.
Vi kan godt tenke oss at prisen er en helt annen hjemme….

Det går nok for det meste i japanske biler her og jeg vil anta at prisene er godt under halvparten i forhold til hjemme.
Momsen her er 10 % og de fleste matvarer er uten moms eller GST som de bruker her.

Vi finner oss vel til rette her og trives godt. Hyggelige mennesker. Mange langturseilere ligger her i marinaen og flere har kjøpt seg biler og farter rundt. Her kan man kjøpe bruktbil med avtale om gjenkjøp til fastsatt pris når vi seiler videre. Registreringsavgifter og veiavgifter er rene bagateller i forhold til hjemme. Kanskje emigrerer vi for godt som vi hadde planer om på 60-tallet??? Behagelig klima året rundt og vi trenger ikke isbrodder.

Til tross for alt dette skal det bli fint å få en avveksling med noen skiturer på fjellet når vi kommer hjem og vi savner jo særlig barnebarna.
Det blir stas å komme hjem til de.

Vi håper alt står bra til hjemme og ønsker alle God jul og Godt nyttår!

Med hilsen

Marit og Nils Johan