Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2006.10.28

Hei igjen fra Stillehavet 28. oktober 2006

Vi er nå underveis til Bundaberg i Australia. Startet i dag tidlig fra Port Vila og har ca 1000 mil å seile til Aus. Vi gjør en stopp på Chesterfield Reef et par dager. Det ligger ca. midtveis og det skal være en flott mellomlanding.

Tiden på Vanuatu ble mere dramatisk enn forventet. En syklon ved navn Xavier hadde utviklet seg og var underveis sydøstover og meterologene kunne ikke si hvor den skulle ta veien. Alle forberedte seg som best de kunne.

Fraktebåter og fiskebåter satte baugen inn på ei sandstrand og fortøyde i alt som var tilgjengelig. Seilerne lå i bøyer og vi tok av alt av ting som syklonen kunne få tak i; det hersket en nervøs stemning både blant seilerne og lokalbefolkningen. Sykloner er meget skjeldne på¨Vanuatu og særlig så tidlig på året. Det er gjerne fra slutten av desember til mars at syklonerne herjer her, men i dette såkalte El Niño - året er alt mulig.

Vanuatu er et yndet område for Australiere og New Zealendere å feriere i.

Befolkningen er mørkere i huden enn i Polynesia, men utrolig vennlige og det er mange muligheter for å få med både kulturelle og mere moderne opplevelser. Desverre fikk vi ikke med så mye, men vi hadde en flott opplevelse i en rundtur rundt øya Efate. Vi fikk oppleve kulurell dans av en gruppe menn i lokale drakter og med instrumenter av gammelt slag og påkledningen var ganske spesiell.

Vi skulle gjerne hatt mange flere dager i denne øygruppen, men vi frykter at nye sykloner kan oppstå i dette spesielle året og derfor seiler vi mot tryggere farvann....