Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2006.10.15

Fiji, 15. oktober 2006

Hei allesammen!

Vi ligger nå ankret på ei lita øy kalt Waya vest for Viti Levu som er den store øya i Fiji arkipelago. Vi kom hit i går kveld etter en fin seilas. Vi skal i land her å hilse på høvdingen. Det er skikk og bruk å bringe med "Kava" som er en rotvekst som visstnok skal sette brukerne i godt humør. Vi har ikke prøvd dette "narkotika"stoffet, men kanskje får vi testet det i kveld...'

Mens vi lå på Musket Cove ble vi hjemsøkt av en som klarte å åpne luka foran masta og forsynte seg av saker og ting ombord, bl.a. 240 US $ som Marit hadde gjemt i et skap ombord. Dette skjedde på lørdagskvelden mens vi var i land på grillparty sammen med mange andre seilere. Han fikk med seg mange småting, men lot PCèr, klokker. kikkert, navigasjonsutstyr etc. være. En liter Bounty rom fosvant, men dyr Wiskey og Gin var ikke interssant.

Vi rapporetre dette til Marinakontoret og de satte politiet igang. To dager senere var gutten tatt etter godt samarbeid med lokale personer på øya Musket Cove.

Han ble buret inne og Nils Johan måtte møte i retten for første gang i sitt snart 65-årige liv(i byen Nadi). Noe av de tingene han hadde tatt fikk vi tilbake, men bare 20 av de 240 US$. En Sony Diskman var også borte. Vi fikk igjen romflaska, men den var selvsagt tom....

Det var en utrolig opplevelse å møte Sersjant Morris i Fji Polis. Han var liten, men kanskje 110 kg, han snakker hardt og fort og kjente tydelig alle i Nadi. Etter hvert ble vi gode venner og etter at vi hadde ordnet politirapporten inviterte jeg han på lunch før rettsaken skulle begynne; det satte han meget stor pris på. Underveis til restauranten håndhilste han på minst 30 personer og skøyet med høylytt stemme..Han hadde Fish and Chips som sin livrett til lunch.

Politistasjonen var en stor opplevelse. Skrivebord, stoler og interiør forøvrig ville slett ikke blitt godkjent av HMS hjemme. Sersjant Morris hadde en rørstol av gammelt merke med treplate og to stålrør som stakk opp til ryggstø. Politistasjonen krydde av konstabler som omtrent gikk oppå hverandre. Det hylte i telefoner og politiradioer og alle hørte alle. Flere personer satt der til avhør, bl.a. ei indiskutseende dame som har blitt banket opp og var plastret i ansikt og på armene.

Kopimaskinen som var av utgammelt merke og kvalieten deretter.

Rettsaken var som å se retttsalen på en gammel amerikansk film fra 19de århundreskifte med dommeren som kom inn og alle reiste seg i erbødighet.

Deretter ble fangen geleidet inn iført ei Fijiblomstret skjorte utenpå sin egen utslitte t-skjorte. Fijiskjorta hadde han tydeligvis bare på lån for anledningen for den ble tatt av han etter at retten var over. Han erkjente seg skyldig og ønsket å be om unnskyldnig for det han hadde gjort; han ble da ført til politistasjonen og jeg fikk møte han ansikt til ansikt og tok imot hans unnskyldning med håndtrykk. Han var en ungdom i 25 - årsalderen, pen og med flott kroppsbygning og han lovte meg og Sersjant Morris aldri å gjøre slikt mere. Det var visstnok ikke første gangen han hadde vært ubuden gjest ombord i båter for anker i Musket Cove. Time will show. .

For meg var dette en opplevelse jeg aldre vil glemme. Selv om det ikke var det store økonomiske tapet for oss mener vi at slike situasjoner må anmeldes for at det skal ha preventiv effekt for et lite sammfunn som Musket Cove.

Etter at saken var oppklart fikk vi mange gratulasjoner fra lokalbefolkningen. Saken gikk nok som ild i tørt gress blant innbyggerne.

Vi seiler videre til Vanuatu i morgen.

Hilsen

Marit, Einar og Nils Johan ( Einar er en seilervenn fra Sandefjord som kom ombord på Fiji)