Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2006.09.13

Tanker fra Stilehavet..-..13.09:2006

Underveis til Tonga..5- dagersseilas.

Å krysse Oceaner:

For hvermansen er det kanskje ikke hverdagskost og noe de fleste ikke tenker på daglig. Vi er utrolig priviligerte i så måte... For oss er det stadig forberedelser foran hver etappe og særlig for Marit er det en periode med grundig opp-psyking før hver start. Den første natta på en noen-dagers "crossing" er den verste. Urolig køye; det slingrer hit og dit og er som Kjell Aurust skriver i sin bok om Simen at en biltur i en "Overland fra 1930 tallet som faren kjøpte fordi Kosmos gikk over pari" er som et rastløst nomadeliv i baksetet.

Heldigvis faller vi til ro med slingring etter noen døgn. Vi sover godt om underlaget slenger litt hit og dit. Våken noen minutter; så setter vi på eggkokerklokka på 20 minutter og sover til den ringer; vi observerer at alt er normalt og sover videre i 20 minutter igjen og igjen.. osv.osv...

frivakta sover 4 timer..fra 20:00 til 00:00 ; så er det hundvakta til 04:00 osv. osv.

Normalt våkner den som har morgenvakt til en fantastisk soloppgang og i klarværsseilaser er det bare helt fantrastisk å se kombinasjonen mellom månen og alle de kjente stjernebildene. Vi har orkesterplass hver kveld og natt ute på havet. Karlsvogna er opp/ned og her ser vi bare overerdelen av den og månen ligger på ryggen. Polaris er langt under horisonten i nord.

Sydkorset er klart og tydelig og Orion rett over oss med sitt belte... Havet blir aldri kjedelig. Ingen bølger er like hverken i støttelse eller form; Du oppdager stadig egenskaper ved deg selv som du neppe tenker på i en travel hverdag og foran TV-skjermen.

"Bohemliv"; "Driverliv" kall det hva du vill; vi har valgt det selv, men etter 40 år i arbeidslivet er det en utrolig fin finale å gjennomføre en jordomseiling og få anledning til å oppleve andre kulturer; møte mange forskjellige mennesker; møte de mange forskjellige, hyggelige og selvfølgelig mindre hyggelige afferer en slik reise byr på.

Nå ser vi frem til å komme til nordlige Tonga. VavàU. Om et døgn mister vi, 15.september 2006 etter som vi krysser datolinjen. I 2001 fikk vi derimot 8. mars to ganger så da er vi vel skuls...

Tonga er et monarki og for noen dager siden døde deres konge; visstnok verdens største av vekst i verdens minste kongedømme. Ca 100.000 innbyggere.

Han skulle visstnok ha målt 215 cm på strømpelesten i sin glanstid. Det er utlyst landesorg og vi deltar i den i en av de mange kirkene på søndag.

Religionen står høyt i kurs på disse trakter og vi har lært at vi skal ta skikken dit vi kommer. Derfor deltar vi som gjester.

Vi besøker bare VaváU-området i Tonga nå etter som vi bsøkte det sørlige området i 2001 på en jordarundttur pr. fly.

Vi håper alle der hjemme har det bra og ser frem til å møte mange av dere når vi tar en tur hjem fra Birisbane i Australia til vinteren/våren. Båten blir liggende der under syklonsessongen i Stillehavet.

Hilsen

Marit og Nils Johan