Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2006.05.26

Hilsen fra Marquesas, 26. mai 2006

Hei alle sammen.

Vi landet på Fatu Hiva 19. mai sammen med "Stormsvalen" og "Necessity" etter 3000 mil og 21 døgn over Stillehavet. Fatu Hiva og Bay of Virgins var en positiv opplevelse. Selvfølgelig har det skjedd en utvikling på øya siden Thor Høyerdahl bodde her før 2. verdenskrig. Den vesle landsbyen var velstelt og befolkningen meget hyggelig. De satte pris på å få besøk fra oss seilere og den gamle skikken med byttehandel eksisterer fortsatt. Vi byttet til oss bananer, appelsiner, grapefrukt, mango, etc mot noe tauverk, fiskesnøre med kroker litt shampo, parfume og en par pakker sigaretter.

En liten butikk med beskjedent utvalg, men her fantes det mest nødvendige.

Øya er utrolig frodig og det dyrkes masse forskjellige sydfrukter.

Det er tydelig at de mottar en del midler fra moder Frankrike. Skole, barnehage og kirke var meget godt vedlikeholdt. Boligstandarden var overraskende bra og velstelte hager over alt. Gatene var i betong og ikke så mye som en sigarettstump av søppel langs veiene noen steder. Folket virket meget avslappet og tilstanden "stress" så ikke ut til å eksistere.

Vi ble i Bay of Virgins i 5 dager og dro deretter til Hiva Oha som er et administrasjonssenter for de sørlige Marquesasøyene.

Havna her er ikke god. Det var mye svell og vi rullet nesten rundt i køya om natta. Autona som byen heter har ca 1500 innbyggere. Her er det også på samme måte som Fatu Hiva et velorganisert samfunn med de fleste fasiliteter. Riktignok bare en eneste computer på internetkafeèn og rådyrt å koble seg opp. Rent og velstelt.

Det er egen valuta her i Polynesia. Polynesiske francs. 1 € = 119 PFc. Som naturlig er ligger prisnivået mye høyere enn i Panamà og Sør Amerika. Alle varer fraktes med båt til de forskjellige øyene og det er lange avstander fra fastland. Norske priser omtrent. Franske oster, og andre franske produkter er dyre. 300 no.kr for ei flaske gin og nesten 100 for ei fl. rødvin, men vi bunkret godt i Panamà av slike godsaker.

Etter å ha rullet i to netter i havna seilte vi bare 15 mil til øya Tahuata og ankret i ei bukt utenfor ei kritthvit sandstrand og krystallklart vann. Denne ankringsplassen er omtalt som en av de vakreste i Polynesia og det kan vi gjerne være med på. Vi har vært i land her og plukket med oss lime til GTèn og kokosnøtter etc. Like frodig her som på de andre øyene.

På Hiva Oha fikk vi ekstra mannskap ombord. Eskil fra Namsos som hadde seilt med en annen norsk båt ba om å få seile videre med oss p.g.a. en del uoverensstemmelser med skipperen. Han er en hyggelig gutt på 23 år og en humørspreder. Nå har han inntatt forpiggen på "Checkmate".

Neste stopp blir Nuku Hiva.

Hilsen

Marit og Nils Johan