Redningsaksjon i stillehavet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2006.05.12

Rapport fra redningsaksjon på Stillehavet.

12. - 13. mai 2006

Tre norske seilbåter er innvolvert i en redningsaksjon i Stillehavet omkring 700 n.mil øst av Marquesas.

En Amerikansk båt S/Y" "Procyon" med et par ombord har fått problemer.
Mannen har fått alvårlige mageproblemer etter en tidligere operasjon og det ble etter konsultasjoner med en lege ombord en annen av båtene tatt en beslutning om å evakuere mannen. Også Redningssentralen på Sola har vært innvolvert. Vi kjører et nett på SSB med ca 20 båter innvolvert med "Rollcall" morgen og kveld. Vi melder våre posisjoner og der kan nødsituasjoner avdekkes.

Et større handelsfartøy M/V "Manet" ble omdirigert og underveis. Tre norske båter "Necessity" av Oslo, "Sormsvalen" av Bergen og "Checkmate" av Fredrikstad/Ringebu har vært "stand by" for assistanse i flere dager. I går kveld ble det møte i åpen sjø for å frakte mannen over til M/V"Manet" i dinghy (gummibåt)på le side av skipet. Det er ganske stor dønning i området.
Vi overleverte også diesel på kanner slik at kona kan kjøre motor resten av turen om nødvendig. Vi vil være "stand by" resten av turen til Marquesas.

Nattens redningsaksjon gikk helt perfekt takket være en heltemodig innsats fra de norske båtene. Jan Fradrik på "Necessity" koordinerte det hele med kapteinen på "Manet" via SSB og VHF på en meget profesjonell måte. Kl. 20:30 lokal tid ankom skipet.
"Stormsvalen" låret dinghyen, som ikke er noen enkel operasjon i grov sjø, og Tom kjørte innom "Necessity" og tok med Jan Fredrik til "Procyon". De fikk mannen over i dinghyen. Tom kjørte så inntil skipet, men mannen var for svak til å entre losleideren. Det ble låret ei båre i le og mannen kom seg greit over fra dighyen. Jan Fredrik assisterte kona Chery ombord i "Procydon" mens mannen ble evakuert. Bølgene var til dels ganske uryddige så det var ingen vanlig søndagstur. Flott innsats fra gode hjelpsomme silere.
Heldivis var det en lege ombord i "Manet" og mannen fikk tilført veske intravinøst etter ankomst. Mannen er nå underveis til Papete og er fremme i løpet av 3 dager.

Fra "Checkmate" fraktet Tom og Jan Fredrik ekstra diesel over til "Procydon"
slik at hun har nok fuel til å gå for motor til Marquesas.

Vi holder kontakt med Chery på VHF-avstand helt til Marquesas.

Etter denne erfaringen kan det ikke være tvil om at SSB (kortbølgeradio)ombord i langturbåter er en nødvendig del av sikkerhetsutrustningen. Alle på nettet sluttet opp om prosessen. Nettet er opprettet etter samtaler seilere imellom i havner og Yachtclubber underveis og seilerne er som en stor familie. 3000 mil på åpent hav uten skipstrafikk i området krever et visst samhold. Foruten det sikkerhetsmessige aspektet er det også et meget sosialt tiltak hvor gratulasjoner, bursdagssanger, fiskehistorier etc. blir formidlet.

Med hilsen
Marit og Nils
S/Y"Checkmate"