Reisebrev\2004.09.09\index.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2006.05.02

Reisebrev fra Stillehavet.

2.mai 2006

Vi er nå ute på Stillehavet det 5. døgnet på turen til Marquesas. Vi hadde lite vind det første døgnet, men etter det har vi hat rundt 15 knop og gjort ca 170 n.mil i døgnet. Urtolig flott seiling. God medstrøm har det vært. Vi seiler fortsatt sammen med "Necessity" og "Stormsvalen". Hyggelig å ha to båter i nærheten.

Vi har nå forlatt de spansktalende land i Sør- og Mellom-Amerika, men Jan Fredrik på "Necessity" drog igang en hyggelig oppfriskning av våre beskjedne spanskkunnskaper over VHF-radio. Det blir stort sett oppfrisking av gloser og noen setninger. Videre blir det nok repitisjon i bøyning av regelmessige og uregelmesige verb. Det er vel noe av det viktigste å beherske på spansk.

Stillehavet er spesielt. Laqnge dønninger fra syd; kanskje 200 m mellom bølgetoppene og 3-4 m høye, men de merker vi knapt. Det er som å seile i en andedam sammenlignet med kysten utenfor Colombia og ikke minst Biscaya hvor bølgene var minst like høye, men bare 8-10 m lange. Det kaller vi rotesjø.

Forholdsvis kjølige netter og ikke steikende varmt på dagen slik vi hadde det på Atlanteren. Det er vel den kjølige Hunboltstrømmen som gjør seg gjeldende fortsatt. Det forandrer seg vel noe lengere vestover. Vi oppholder oss jo så og si under Ekvator og på¨dagen står sola i Zenit.

Det er godt å ha Biminien(solseilet over Cockpiten da.

Vi er nå på nesten 5 grader sør og litt over 100 grader vest og har 2250 mil igjen til Thor Høyerdahls øy Fatu Hiva i Marquesas. Det er den første øya vi besøker. Vi regner med å være fremme slik at vi kan gå i 17. mai - tog på stranda. Håper hornmusikken er på plass!!.

Vi har hatt noen fantastiske oppvisninger av delfiner rundt oss de siste dagene. Hundrevis av dem gjør salto både forover og baklengs med dobbel skru.

Ellers går tiden fort og vi leser bøker fra bokhylla. Marit er nå i gang med runde nr. 2 etter som hun har lest alle før. Vi seiler mot stigende måne, men hittil har det vært skyet vær og vi har bare skimtet nymånen gjennom åpninger i skydekket.

Det er et maritimt Radionett på kortbølgen hvor vi sjekker inn og oppgir posisjoner og opplysninger om værforhold og stemningen ombord. Det er mange båter underveis over Stillehavet så vi er ikke alene. Ellers har vi også daglig kontakt med Karsten i Panamà på kortbølgen hver kveld hvor vi får de siste værprognoser. Han er en hyggelig danske som bor i Panamà. Pensjonert Shippingagent og radioamatør som har kontakt med seilerne; det er hans store hobby og lidenskap. Vi traff ham i Balboa og hadde frokost med ham ombord på "Checkmate" og senere var vi ute sammen med han og hans innfødte kone på en bedre middag.

Kortbølgeradioen er et flott samlingspunkt og gjennom de daglige samtaler dannes det varige vennskap. Vi møter andere likesinnede først på lufta, senere på yachtklubben over en øl eller tre når vi kommer i havn. Det blir nesten som en stor familie.

Vi skulle gjerne ha vært hjemme en tur når Laura skal døpes i Fåvang Kirke, men det blir litt stor avstand. Vi får ta igjen det tapte når vi kommer hjem til jul fra New Zealand.

Vi takker for de mange tilbakemeldinger vi får og vi setter stor pris på å høre nytt fra hjemlige trakter.

Hilsen

Marit og Nils Johan

www.sy-checkmate.com