Reisebrev\2004.09.09\index.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  S/Y Checkmate - Beneteau First 43.5                                                                   Skipper: Nils Todal , mail: la8oja@winlink.org


2006.02.28

Reisebrev fra Panamà 28. februar 2006

Nå er det karnevalstid her i Panamà og alle forretninger(bortsett fra noen små supermarked)og offentlige kontorer er stengt fra lørdag til og med onsdag. Her i Portobello er det liv og røre uten at det kan sammenlignes med karnevalet i Port of Spain på Trinidad, men befolkningen koser seg og har det festlig og vi seilere deltar på vår beskjedne måte.

Portobello er en liten landsby ca 20 n.mil nordøst for Colon/Cristobal og det var Cristoffer Columbus som i 1502 oppdaget denne gode havna. Han kalte den Porto Bello som betyr "den vakre havnen" på spansk. Senere har det vært flere kamper her mellom spanjoler og englendere for å få herredømme over området som var rikt på gull som ble plyndret fra innbyggerne. Europeerne har ikke oppført seg bra her heller.

Som kjent var det Simon Bolevar som befridde store deler av Sør-og mellom-Amerika fra Spanjolene. I 1821 ble Panamà en del av Stor-Colombia og i 1903 ble det et selvstendig Panamà ved god hjelp av President Theodore Roosevelt. Et par år senere fikk USA herredømme over det landområde som omfatter Panamakanalen og de begynte planlegging av kanalen som ble fullført i august 1914. Kanskje et av tidenes største og viktigste byggverk. Årlig passerer mere enn 13000 skip og nærmere 1000 seilbåter gjennom kanalen.

I morgen setter vi kursen for Colon og starter forberedelsen til transiten gjennom 6 sluser. Mye papirarbeide før vi får tildelt tidspunkt. Det er et krav at vi skal ha los eller (adviser) ombord. Dessuten krever de at det utenom skipper og los skal det være en person for å betjene de 4 trossene som kreves. Vi løftes 85 fot opp til Gatun Lakes som får vann fra flere elver. 3 sluser opp og 3 sluser ned til Stillehavssiden. Hver transit bruker 200 millioner liter ferskvann. Hele turen er 50 n.mil.

Vi kommer med flere data om kanalen etter hvert.

Håper alle der oppe i snødrevet har det bra selv om OL ikke ble som forventet og det som svir mest var vel at vi ble slått av svenskene kan vi tenke oss. Vi har fått en del pepper fra våre svenske seilervenner, må vite.

Vi tok vel flere medaljer, men færre gull.

I dag er det litt regnvær her og det synes vi er bra, for nå trenger båten ferskt vann etter alt sjøvannet som vi ble vasket med på turen hit. Det var til dels ganske frisk seilas selv om vi gikk nære kysten.

Hilsen

Marit og Nils Johan